Lis Mejeri - Halländsk Matkultur

Johan & Rina

Lis Mejeri

En undangömd matfestination!

De har öppet med jämna och ojämna mellanrum, hemmakrogen Lis Mejeri. De som lagar mat som gästerna ska prata om i generationer. Vi gjorde ett besök vid ett av de där tillfällena och träffade husmor Johan Blidberg och värdmästare Rina Ratell som delar med sig av sin plats på jorden till sina gäster.

Vid en landsväg strax utanför Falkenberg ligger det gamla mejeriet. Det iögonfallande och underbara stenhuset sticker ut med sin lastkaj och sina gamla, väldigt vackra blå dörrar. En lummig trädgård med härlig grönska ramar in den lantliga idyllen. Låter man blicken vandra över omgivningarna så ser man i stort sett bara åkrar och ängar. Kanske själva sinnebilden av Halland.

Här har Johan Blidberg och Rina Ratell bott i snart sju år. Kocken från Holsjunga och mäklaren från Varberg som startade hemmakrog i Falkenberg har blivit kändisar inom kulinariska kretsar i Sverige. Inte minst sedan Johan medverkat i Dessermästarna på kanal 5 och de båda gift sig i Mys Bröllop i TV4, men kanske framförallt för det de faktiskt gör innanför och utanför de där vackra blå dörrarna.

”2013 blev vi nykära i både varandra och kåken”, berättar Johan. ”Vi köpte den spontant en solig tisdagseftermiddag i augusti och flyttade in en regnstormig novemberförmiddag. Ganska exakt två år senare hade de första gästerna ätit sig mätta innanför våra gigantiska granitväggar”, fortsätter han.

FOTO: CAROLINE ANDERSSON

Älskar att ha främmat
Som de själva beskriver det så har de öppet med jämna och ojämna mellanrum. I trädgården samsas hönor, den rödvita katten Stålman och en plastko i naturlig storlek med långväga och kortväga gäster. Rina berättar.

”Hos oss kommer man verkligen hem till oss, så då har vi en plan för hur det skall gå till, precis som när andra människor kommer hem till andra människor. Klockan 19.00 vill vi att man skall vara på plats och ofta börjar vi med nåt läskande att dricka i trädgården. Sedan går vi in och äter samtidigt allesammans. För vi gillar tillsammansskapet och älskar att ha främmat.”

Vad är då fördelen med att ha en så kallad hemmakrog?

”Bland annat att det bara är 19 trappsteg till jobbet. Inga bilköer på morgonen. Som max kö till tandborstningen. Vi är tillsammans hela familjen i samma hus även när det arbetas. Leker barnen på övervåningen där vi bor så hör pappa det på undervåningen i köket när han står och vevar i kastrullerna. Livsstil.”

Vi gillar tillsammansskapet och älskar att ha främmat.

Finurliga menyer
Själva matsalen är i stort sett intakt från den gamla mejeritiden. Kaklade väggar, högt i tak och fästen från mejeriets gamla remdrift sitter fortfarande kvar i taket. Borden är vackert, lantligt uppdukade och tallrikar, levande ljus, skyltdockor, bestick och glas blandas i en uppfriskande variation. De tjocka glasrutorna skapar ett drömskt ljus och här är såpass högt i tak att det känns som att sitta utomhus. På borden ligger kvällens meny. Fem rätter kommer att serveras vilka är nedskrivna med mycket finess och väl valda ord.

FOTO: CAROLINE ANDERSSON

”Vi tycker själva att nyfikenhet i mat är en dunderkrydda”, säger Johan. ”Står det på menyn att man skall få kött, sås och potatis så trillar man ju inte direkt av stolen när man får en tallrik med kött, sås och potatis. Men om man som till exempel i sommar på Lis Mejeri skall få smaka på Bygdens Stolthet, Kurt, Fredagsmys och Ram. Ja, då blir man väl nyfiken?”, fortsätter han.

Vi tycker själva att nyfikenhet i mat är en dunderkrydda.

Bergochdalbane-liknande matupplevelse
Maten som serveras sticker ut. Det är otroligt vällagat och saker och ting smakar som helt andra saker och ting, vilket skapar nästan en bergochdalbaneliknande matupplevelse. Kocken Johan, eller husmor som han kallar sig, utvecklar deras tankar när det kommer till maten.

”Vi har alltid varit avundsjuka på de där berättelserna folk berättar när de varit på semester. Att de kommit till en liten by efter någon skog vid något berg där det funnits en liten restaurang där en gammal dam lagat mat på råvaror efter släktrecept och så är det sådär himla gott som mat bara kan vara i fantasin egentligen. Såna historier vill vi att folk skall berätta om vår mat, för vi vill att maten skall vara så god så att man skickar vykort om den.”

FOTO: CAROLINE ANDERSSON

Enligt Johan så börjar ofta menyskapandet med ett matminne från när man var liten eller från någon semester och sen vänds det och vrids och smakas av så att det skall smaka så mycket så att gästerna nästan också minns hans minne.

”Det viktigaste är dock alltid att det är godare än nästan all annan mat och att det är kul och att det är på råvaror från samma riktnummer som oss, allra helst postnummer, men samma landskap är också okej”, fyller Rina i.

Enligt Johan så börjar ofta menyskapandet med ett matminne från när man var liten eller från någon semester…

FOTO: CAROLINE ANDERSSON

Musik till maten
Gästerna märker när det är dags för en ny rätt. Alla sällskap serveras samtidigt och vi bjuds på ett rejält musikpåslag vid varje rätts presentation.

”Vi vill att maten skall spela huvudrollen hos oss, men vi tror att man behöver lite hjälp på traven för att öppna sina sinnen. Vi sätter gärna ett soundtrack till våra maträtter eller gör något annat klurigt påhittigt så maten skall sätta sig i minnet i fler sinnen, för en god sås har alla ätit, det kommer alla kanske inte ens ihåg, men vi vill att man skall komma ihåg just vår sås och sen prata om den i generationer.”

Plötsligt höjs musiken igen. Vanilla Ice rappar ”Ice, ice baby”. Den sista rätten som serveras för kvällen innan det är dags för kaffe och kaka är en iskall, tung skål. Precis när den satts ner kommer husmor och häller ner en rinnande glass-smet med instruktionen ”Börja vispa så blir det snart glass!”. De blå dörrarna har öppnats och utanför den varma, gästvänliga hemmakrogen doftar det halländsk sommar. Vi känner oss precis där exakt så som Rina och Johan hoppas att deras gäster ska känna sig. ”Man skall först och främst vara väldigt glada, mätta och belåtna. Gärna också lite vimmelkantig för att det har hänt så himla mycket goda, bra och kul grejer på så kort tid.”

Vi vill att man skall komma ihåg just vår sås och sen prata om den i generationer.

Lis Mejeri fortsätter att ha öppet med jämna och ojämna mellanrum. Även under hösten. Rina siar om framtiden.

”Gamla kåken Lis Mejeri som bara blir äldre och äldre kommer även framöver vara som en nyfiken tonåring som gillar nya upptåg och äventyr. Vi ämnar fortsätta maximera matupplevelsen och tar hela tiden matfestinationen Lis Mejeri precis just in i framtiden.”

JOHANS & RINAS SMULTRONSTÄLLEN I HALLAND

Har man ett bagarbakt bröd på morgonen så känner man sig alltid rik! & i Halland har vi bagerier i världsklass. Så är du i söder sticker du till Feldts Bröd & Konfekt i Halmstad. Är du i norr ska du inom Niklas på Kustbageriet i Varberg och greppa med dig något gott. Befinner du dig nånstans i Hallands mitt har du alltid nära till Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge, och är du påväg mot vårt inland så studsar du inom AVE Kultur i lilla Fridhemsberg. Heja härliga Halland!

porträtt av Alex Bennheden  ALEX BENNHEDEN

OM Lis MEjeri

På hemmakrogen Lis Mejeri i Stafsinge strax utanför Falkenberg, lagas mat som enligt Johan är ”så god vi bara kan, på råvaror som är så bra vi kan hitta”. Här lagas riktig mat och riktigt bra mat med finess på lokala råvaror, och det är alltid en 5-rättersmeny som serveras. Håll koll på deras sociala medier där de skriver om sina öppettider.

Lis Mejeri delar med sig av såväl vardag som fest på Instagram-kontot @lismejeri