Stedsans - Halländsk Matkultur

Flemming

Stedsans farm and restaurant

Magi, gastronomi och ekologi hos Stedsans farm and restaurant

Djupt in i skogen ligger en retreat med gastronomi i världsklass, där maten lagas över öppen eld och gästerna sover i minimalistiska trästugor. De egna odlingarna baseras på permakulturprinciper med inspiration från likasinnade odlingsfantaster världen över. Det här är livsdrömmen som danska paret Mette Helbæk och Flemming Hansen byggt upp – vid en sjö mitt i Halland.

Hos Stedsans varken ser, hör, doftar eller smakar du något annat än det fantastiska som naturen själv har skapat, men smakfullt förpackat och med en fingertoppskänsla av rang. Här vill man visa att lyx, hållbarhet och hälsa går hand i hand, och att allt smakar bättre desto mer naturligt det är.

FOTO: MIKE KARLSSON-LUNDGREN

Från Köpenhamn till Hylte
Mette och Flemming är eniga soulmates och food mates och upplevs nästan som spirituella i sitt holistiska sätt att se på människan, naturen och råvarorna. De har båda en stark passion för mat och drev tidigare en renommerad ”farm to table restaurang” på en 600 kvm grönskande takodling mitt i Köpenhamn. Men så började de längta efter ett liv på landet och efter en tids letande fann de sina drömmars plats i Hylte kommun – som på många sätt förändrat både deras och sina gästers (!) liv.

Att de tar vara på allt, har en stor kärlek till djur och natur och tror på ett hållbart samhälle märks i varenda detalj. Här finns få praktikaliteter och varken ström eller rinnande vatten – vilket bjuder upp till både avkoppling och bortkoppling.

Här är det kreativa lösningar och crazy idéer som gäller, säger Flemming.

Själv beskriver han sig som en vänlig revolutionär som går i gång på hållbara uppfinningar som sina komposttoaletter, vattenneutrala system och permakultur-odlingar. Till det sistnämnda hämtar han inspiration från likasinnade youtubers världen över och förklarar att det helt enkelt går ut på att odla hållbart, att inte använda konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel, samt anpassa odlingen till naturens villkor och låta träd, blommor, örter och djur samverka för att dra fördel av varandra.

Odlar vi på det här sättet blir maten inte bara mer näringsrik och smakar bättre – det gynnar allt och alla på jorden.

FOTO: MIKE KARLSSON-LUNDGREN

Sprakande eldar och ogräs a là minute
Du parkerar bilen, promenerar in i skogen och redan nu slår hjärtat långsammare. När du har blivit omhändertagen går du en skön promenad, badar i sjön eller upplever bastuflotten. Kanske varvar du ner vid din stuga och tar in lugnet och den vackra miljön. När hungern gör sig påmind välkomnas du in i restaurangen som kan beskrivas som ett ”third space” där du varken är inne eller ute. Taket består av tältduk, plexiglasrutor skyddar mot vind på benen och du har förmodligen en flaska med varmvatten i knäet för att hålla värmen. Det är vackert som en tavla och du blickar ut över den stilla sjön.

Kvällens sittning inleds med en berättelse om råvarorna och konceptet. Maten som lagas a là minute över sprakande eld är ekologiskt odlad och alltid lokalt producerad. På ett ödmjukt sätt och med glimten i ögat lyfter man upp att livskvalitet och hållbarhet går hand i hand.

Du kommer att bjudas på ogräs. Det är både smakrikt och fullpackat med antioxidanter, men framför allt: skördat för bara någon minut sedan. Och gillar du inte naturvinet kan du hälla det på golvet.

FOTO: LISA LINDSTRÖM

6 rätters med intryck och insikt
Därefter avnjuts en 6 rätters, nordisk smakupplevelse där enkelhet är ledordet. Det är rätter med få ingredienser serverade i sin råaste, mest delikata form, och som till största delen är växtbaserade.

”Vi kallar oss för ”happitarians”. Huvudingredienserna är grönsaker, men emellanåt serveras kött från djur som endast haft en dålig dag i sitt liv”.

De två sista rätterna består oftast av lokala ostar samt dessert. Dessa intas inte sällan runt den öppna elden medan nya intryck och insikter skapas och delas.

Mer än en restaurang
Flemming berättar med stolthet att deras främsta mål är att skapa ett mer naturligt och hållbart liv till fördel för alla, och att det är den filosofin de vill förmedla. Att de dessutom kan få allt de vill ha i Halland tycker de är fantastiskt.

Stedsans är mer än en restaurang, mer än en retreat. Det här är ett politiskt projekt. Vi vill visa att det som känns bäst och smakar bäst – är bäst för vår värld.

”Bara i vår närhet finns fyra mikromejerier med extremt bra kvalitet, många re-generativa producenter, fler som är intresserade av permaodling än vi någonsin trott och många spännande människor som delar vår vision. Vi tycker att Hylte är bästa stället på jorden!”

  TEXT: SOFIA LINDBERG

Flemmings smultronställe i Halland

”Prostens pizza. Det är hög kvalitet på maten – som kommer underbart presenterad, i en atmosfär som är svårslagen. Jag älskar att vi delar samma princip kring våra Halländska råvaror!”

”Sedan måste jag slå ett slag för närmsta grannen Sikta. Njut av en god frukost, fika eller köp med något från bageriet – de är världsbäst på bröd!”

 

Nytt för i år​

Sedan i somras kan den som vill komma till Stedsans enbart för restaurangbesök och nytt för i år är även deras 5-dagars retreat. Den innebär en djupare upplevelse där du bland annat kan delta i meditationer, yoga, gästinstruktörer och musikäventyr.

FOTO: MIKE KARLSSON-LUNDGREN