Vilgots - Halländsk Matkultur

Felicia

vilgots

Vilgots

”När jag bestämde mig för att starta Vilgots hade jag aldrig bakat bröd tidigare!” Yrvädret Felicia Garellick skrattar och torkar av disken inne på det egna surdegsbageriet, Vilgots, i Våxtorp. 

Resan med Vilgots surdegsbageri startade sommaren 2019, då hade Felicia aldrig bakat surdegsbröd tidigare, men skam den som ger sig. Fylld av energi och mod ringde hon runt till andra bagare och fick komma och testa, sen stod hon hemma och bakade och bakade. Men det blev aldrig riktigt bra. Inte förrän på öppningsdagen.

”Då helt plötsligt fungerade allt” fortsätter Felicia med ett skratt. Sedan den dagen har resan med Vilgots gått spikrakt uppåt, gästerna kommer från när och fjärran och nyligen fick hon 360° Eat guide för gastronomiskt och hållbart kafé.

Värme och gemenskap
När du går innanför tröskeln på Vilgots surdgegsbageri i Våxtorp känner du inte bara doften av de nybakta bröden, utan du blir genast en del av Vilgots värme och gemenskap.

”Vilgots ska vara en mötesplats, det är hit alla härliga personer ska komma” berättar Felicia och ser lycklig ut. ”Jag är kräsen med vilka jag släpper in i mitt liv, men här på Vilgots vill jag verkligen skapa en crowd, en community för alla sorters människor.”

Att det finns en stor gemenskap mellan personalen smittar av sig på gästerna och det märks att här har man kul tillsammans.
”Emma och Stina som jobbar här är guld! Jag skulle aldrig vilja driva Vilgots utan dem.”

FOTO: LISA LINDSTRÖM

Hållbarheten i fokus
På Vilgots står hållbarheten i självklart fokus, råvarorna är lokala och det cirkulära tänket naturligt.

”För mig är det självklart att tänka hållbart säger Felicia. Vi använder bara lokala råvaror, har minimalt med svinn och av gårdagens bullar gör jag dagens skorpor, säger Felicia.

Här kan man äta nybakat hela dagen, bullar, småkakor och surdegsbröd trängs på hyllorna. Men hos Felicia kan du även äta en matig sopplunch eller en god grillmacka.

För mig är det självklart att tänka hållbart

Spännande planer för hösten
Felicia är inte en person som sitter still och drömmer och planer inför framtiden finns det gott om. Under Skördetiden kommer man som gäst självklart kunna känna smaken av Halland på Felicias mackor och soppor. Men exakt vad du som gäst kommer att kunna få smaka och uppleva under hösten är ännu oklart.

”Jag känner mig själv, jag vet att det kommer att poppa upp en miljard idéer för hösten under sommaren, då kör jag på det!” avslutar Felicia med ett stort skratt.

FOTO: LISA LINDSTRÖM

Jag känner mig själv, jag vet att det kommer att poppa upp en miljard idéer för hösten under sommaren, då kör jag på det!

OM vilgots

Vilgots surdegsbageri är ett kafé och hantverksbageri med fokus på surdeg, närproducerat och ekologiskt.

Öppet ons – lör 8-16.30
Bygatan 11
Våxtorp