Dryckesresan - Halländsk Matkultur

Regnér garden

På gården där det tillverkas både must, cider och äppelbrandy får du lära dig om dryckens väg från frukt till flaska. I gårdsbutiken erbjuds ekologiska produkter, marmelader och dryck av äpplen, päron och havtorn, men även mer ovanliga ingredienser som aronia och rosenkvitten.

BYAREGÅRDENS BRYGGHUS

Besök det familjeägda micobryggeriet där det inte bara finns mängder av öl, utan också pizzacafé med Napolitanska pizzor. I butiken hittar du spännande folköl, lättöl och ginger beer.

KÄLLSJÖ SMAKKEDJA

Bland lummiga bokskogar, skogssjöar och böljande ängar, inhämtar Källsjö Bryggeri inspiration för att brygga produkter med kärlek. Smaksmedjan i Källsjö har uppfattningen att miljön, där tillverkningen sker, – är lika viktig som produkten och den uppmärksamhet som läggs på detaljer. Upplev den halländska skogsbygden i Källsjö och är ni nyfikna – stanna för en rundvandring och en provsmakning av det ekologiska och KRAV märkta alkoholfria kultiverade te – ett bättre alko- holfritt alternativ till vin!

Bar Glou Glou

Vinbaren i Varbergs Hamn som skapades ur övergiven fiskaffär med kyldiskar och räkskal till en hållbart framtagen plats att dricka naturliga och rena viner i kombination av mat på bland annat hallandsodlade grönsaker, rätter som ska delas med sitt sällskap och är tillagade i vedugnen från Italien i det öppna köket.

ÄSTAD VINGÅRD

På Hallands största vingård kan du prova gårdens viner, uppleva vingårdsvandring eller boka ett vingårdspaket med middag och övernattning. För den som vill köpa med sig något hem finns en butik med inriktning på mat och vin.

THE PINE RIDGE BREWERY

På Södergatan i Falkenberg hittar du The Pine Ridge Brewery – ett bryggeri som tillverkar smakrik hantverksöl med attityd. På restaurangen The Zoo erbjuds mat lagad från grunden på lokala råvaror. Från påsk till sensommar tänds röken och man kör BBQ-koncept, och resten av året kan du njuta av olika typer av Street Food. Förutom hantverksöl hittar du ett stort utbud av alkoholfria alternativ, vin och destillat. Du även boka öl-, whiskey- och romprovningar. Håll utkik i på @thepineridgebrewery för kommande konsertupplevelser!

Skrea Backe Destilleri

I en gammal stenlada på Skra Backe hittar du Skrea Backe Destilleri, hit åker du för att smaka riktigt hantverksframställd spritdryck. Deras gin är gjord på ekologiska ingredienser noga utvalda för att representera omgivningen; skogen och havet. Destilleriet är beläget I anslutning till restaurangen Skrea Matbruk, så om ni skulle ha vägarna förbi, kan ni både testa en god cocktail i kombination med otrolig pasta, allt serverat i en miljö som överblickar både vingårdar och kilometerlånga fält. Visst låter det nästan för bra för att vara sant?

SLÖINGE KAFFEROSTERI

Sväng inom Slöinge och besök detta charmiga mikrorosteri som enbart rostar ekologiskt speci- alkaffe. Tar du en kopp i caféet ingår fri påtår av tre sorters kaffe.

Hafi

För över 80 år sedan fick farmors far fram det perfekta geléreceptet och HAFI syltfabrik startades på den halländska landsbygden. Idag är det ett måste för dig som älskar sylt och marmelader av alla slag. Fynda handgjorda rårörda lingon, sylter och marmelader på hink och passa på att fika i sommarcaféet.   

Halmstad Brygghus

I Slottsmöllans gamla nedlagda fabrikslokaler hittar man idag Halmstad Brygghus. Här kan du gå på ölprovning, få en visning av bryggeriet och titta inom gårdsbutiken.

I`m Coffee

Ett genuint hantverksrosteri på gamla Slottsmöllan i Halmstad. Rostmästaren har sina rötter i Guinea där han även äger och driver ett kaffeplantage som har gått i arv efter hans morfar. Här kan du välja mellan många nyrostade kaffesorter och passa på att testa det stora utbudet i butiken. Nytt för i år är chokladfabriken, ett måste!