Fikaresan - Halländsk Matkultur

Fikaresan

I Halland får uttrycket ”swedish fika” en helt egen innebörd. Här är det nära mellan de äkta och genuina små caféerna och bagerierna, så välkommen in i våra mysiga små stugor, slå dig ner och njut av en god kopp kaffe och hembakta bröd och bullar.

Tjolöholms slott

I Kafé Manegen, inrett i godsets gamla ridhus, fikar du med utsikt över slottet. Här serveras lättare mat, smörgåsar och hembakade kakor allt gjort på närproducerade råvaror. Vill du hellre ta en picknick i slottsparken så finns det möjlighet att ta med sig fikan ut i parken.

Gårdsbageriet i Idala

Hos Stina på Gårdsbageriet i Idala hittar du allt från goda surdegsfrallor till hembakta pizzor och små mellanrätter, för den sötsugne så finns ett stort utbud av bullar, biskvier, småkakor, wienerbröd och mycket mer. Allt bakat på lokala råvaror med mycket kärlek i det egna lilla hantverksbageriet.

Sikta

I en gammal ladugård på Johnssons Gård skapade Josefine och Petra det moderna hantverksbageriet, Sikta Stenugnsbageri. Här finns allt från långjästa surdegsbröd, sötebröd, tårtor och konfektyr till något gott och matnyttigt. Alla råvaror väljs med omsorg med stort fokus på det som är lokalt, närproducerat och ekologiskt.

Obs! Missa inte glasskiosken!

Ave kultur

Andrée och Emelie brinner för hantverk, småskalighet och hållbarhet. I skogen utanför Ullared hittar du det lilla hantverksbageriet på landet där man bakar surdegsbröd, bullar och andra goda ätbara ting.

Solhaga Stenugnsbageri

På det prisbelönta bageriet i Slöinge, Solhaga Stenugnsbageri, bakas surdegsbröd och söta bakverk så gott som varje dag året runt, på mjöl från våra halländska kvarnar Berte Qvarn och Limabacka Kvarn. Här arbetar man med så lokala råvaror som möjligt, alltid utefter vad som går att finna i säsong just för tillfället. Välkommen in att smaka!

Fika by Steph

I Konstnärsbyn i Rydöbruk hittar du det lilla hantverksbageriet Fika by Steph. Vinnaren av hela Sverige bakar, Stephanie Johansson, lever sin dröm bland bröd och bakverk. Här slår du dig ner och fikar intill den virvlande forsen och njuter av gudomlig fika.

Inez Greta

Hantverksbageriet Inez & Greta drivs av Cecilia med familj, ett café och hantverksbageri som bakar från grunden med bra råvaror och minnen från förr. Bröden är ett hantverk med rena lokala råvaror utan tillsatser. Transporterna är minimala och varje bröd och bulle är varsamt bakad för hand, vilket känns i smaken. Välkommen in och prova!

Tivolikiosken

Ett fikastopp i Halland är inte komplett utan ett stopp hos My Feldts och hennes magiska plats, Tivolikiosken. Innanför dörrarna öppnar en egen liten värld upp sig, njut av de välkända bullarna, den goda saften eller köp med dig planscher, böcker och pins från den välfyllda butiksdelen.

Vilgots

Välkommen in i Felicias magiska värld! När du går innanför tröskeln på Vilgots surdegsbageri i Våxtorp känner du inte bara doften av de nybakta bröden utan blir en del av den varma gemenskapen. Här står hållbarheten i självklart fokus, råvarorna är lokala och det cirkulära tänket naturligt.