HamraGård - Halländsk Matkultur
Välj en sida

Camilla & Johan

HamraGård

Personligt och äkta på HamraGård

Naturligt, ekologiskt och förädlat med varsam hand. Det är med stor passion för djur och natur som syskonen Camilla och Johan driver sitt cirkulära jordbruk på HamraGård. Här garanteras mathantverk av högsta kvalitet där glädje och kärlek står överst på ingredienslistan.

På en höjd ligger den gamla släktgården HamraGård med anor från 1600-talet och blickar ut över sina marker. Här driver Camilla Sten och Johan Sten i fjärde generation sin gård, där får och grisar trivs lika bra som syskonen själva. Men det var inte självklart från början att de skulle bli jordbrukare. Båda hade under många år arbeten till sjöss, men till slut började de längta hem och tog successivt över gården med mamma och pappa som främsta mentorer. Där och då ställde de om till ekologiskt jordbruk som rimmar väl med deras värderingar om att samspela med naturen och bidra till den biologiska mångfalden.

Glada grisar
Med stor entusiasm berättar de hur fåren och grisarna behandlas med respekt och ges möjlighet till ett naturligt beteende. Djuren äter foder producerat på deras egen mark och djurens gödsel blir växtkraft till nästa års foder. ”Vi upplever att grisar som är ute är gladare, piggare och mer till freds”, säger Johan.

Som vi arbetar har vi kontroll över hela kedjan och har flera generationer av uppfödda djur. Vi vill hålla det transparent och ärligt, vilket vi tycker är fantastiskt. Vi har en personlig kontakt med djuren och kan till och med svara på vad den ena eller den andra grisen åt till frukost, säger Camilla

FOTO: LISA LINDSTRÖM

Arbetsfördelningen syskonen emellan har fallit sig naturligt. Camilla är den som är social och älskar kontakten med kunderna i gårdsbutiken medan Johan gärna har det lugnt och tyst i traktorn. Ibland kanske de känner varandra lite för bra. ”Jag är äldst men han är starkast”, skrattar Camilla.

Eget charkuteri
Förra året var ett spännande år då de hade sina första event på gården, kunderna blev fler och det slogs julskinkerekord. I år hoppas de kunna locka ännu fler besökare och ha bättre samarbeten med restauranger och andra aktörer tack vare det egna charkuteriet som byggts under våren. ”Nu kan vi göra styckningen på plats och få full kontroll över hela kedjan. Det är en garanti för smak, kvalitet och djurvälfärd.”

Att verka i Halland tycker de är fantastiskt och menar att det mesta bara är en cykeltur bort, vare sig man vill uppleva land, stad, hav eller skog. Ett stort plus är också alla duktiga matskapare i regionen.

Halland är häftigt för man har lyckats skapa ett matmecka där det alltid är nära till en annan bra matproducent.

Medvetna besökare
Hos HamraGård märker man att många kunder är intresserade av hållbar och närproducerad mat, både för smaken, kvaliteten och för miljöns skull och syskonen bjuder mer än gärna in till samtal i ämnet. Sommar och höst anordnas även gårdsvisningarna ”Bonden berättar” för att visa upp vad svenskt jordbruk är ”på riktigt”. De erbjuder även andra aktiviteter med hållbarhetsfokus, så som kurser i stickning och växtfärgning. Man kan även hyra en tacka en hel säsong!

Att få reda på hur maten produceras och vad man kan göra med råvaran är en kunskap som borde ligga i allas intresse.

Ett annat spännande inslag är att de levererar sina produkter till förskolan Myrstacken som även kommer på studiebesök ibland. ”Det är jättekul att samarbeta med en förskola. Här har vi chans att påverka och en möjlighet att föra tillbaka kunskap till en ny generation”, säger Johan.

En matupplevelse som är på riktigt
För Camilla och Johan är det viktigt att alla som lämnar gården har fått ett genuint och personligt bemötande, och att de har fått med sig råvaror till en riktigt bra matupplevelse. De menar att det är viktigt att ta sig tid för varje kund och är noga med att skapa en jordnära ”på plats känsla”, som Camilla säger.

FOTO: LISA LINDSTRÖM

Här skäller hunden och rätt som det är sticker Johan in huvudet och säger att någon måste flytta sin bil för traktorn ska fram. Det är inga krusiduller, vi är här och nu.

Smaka på solhavre
Visst låter det gott? I år har Camilla övertygat Johan om att prova odla det nygamla kulturspannmålet solhavre. Själv är hon ett stort fan av havre och tycker om att använda mathavre i stället för ris eller havremjöl i pannkakor och bröd.

FOTO: LISA LINDSTRÖM

En varm kopp havrevälling en kall höstkväll är hur gott som helst.

Andas ut i skördetid
För jordbrukare är sensommaren en intensiv period då allt ska skördas, men det tycks också vara en utandning. Nu läggs grunden till vintern och de ser hur mycket som finns kvar att leva på fram till nästa skörd.

Man startar tröskan och andas ut, för nu klarar vi denna vinter också. Vi vet aldrig hur det ska bli innan vi är där”, säger Johan.

  TEXT: SOFIA LINDBERG

Camilla och Johans smultronställen

Camilla: ”Freadals gård här utanför Åsa har en härlig miljö och skön stämning. Deras grillkvällar i trädgården under sensommaren är fina, med god öl och gott kött – från HamraGård såklart!”

Johan: ”Happy Dane är min favorit med sina danska influenser i den halländska myllan. Majbritts fläsksteksburgare är magiska!”

Öppna gårdar

Under ”Öppna gårdar” kommer besökare bjudas in till att måla grafitti på höbalar, köpa med sig bröd, marmelad, äpplemust, kött, chark och annat gott. Det kommer att finnas utställare, food trucks och gårdsbutiken kommer att vara fylld till brädden. För barnen blir det roliga aktiviteter som att hoppa på studsmattan och provsitta i traktorn och titta på djuren.

Personliga favoriter från gårdsbutiken

Johan: ”Vårt stekfläsk med bruna bönor är riktigt gött!”
Camilla: ”Korven Martillo (hammare på spanska) är gårdens variant på chorizo med bra krut i. Servera den med tomat- och koriandersalsa, ett surdegsbröd och en kall öl och du är hemma.”

FOTO: LISA LINDSTRÖM