Lisa Lemke - Halländsk Matkultur

Lisa Lemke

Allt Lisa vill ha finns på Skrea Backe

När du närmar dig Lisa Lemke så är det som att du kommer in i hennes kraftfält. Och på tal om just fält. Vi hittar Lisa mellan fält där det finns spannmål, grönt gräs och djur. I Falkenbergs södra böljande odlingslandskap, på hennes älskade Skrea Backe.

”Mitt liv utgår från min prästgård där jag har min studio, min hemmapizzeria Prostens Pizza, och vår nya pasta-restaurang Skrea Matbruk. Allt jag har, och allt jag vill ha, finns här. Här kan jag ha det jag drivs av – ett riktigt gott liv!”

Det känns inte som att Lisa tog sig till sin Backe. Det känns som att den kallade på henne. Plötsligt en dag var hon bara där.

”Och jag försöker göra ÄNNU mer hemifrån”, levande Lisa ler stort och gestikulerar yvigt. Hon är en färgglad frisk fläkt med vaken blick.

Här får du vara dig själv, bland andra, och om du vill även för dig själv. Halland är ett Sverige i miniatyr, vi har nära till allt geografiskt. Och vi har nära till varandra, människor emellan!

Lisa och maken Marcus skapade den pizzeria de själva ville besöka. I sitt uthus. Och att ha många ”järn i elden” är karaktäristiskt för fru Lemke. Passande nog. Med tanke på att familjen brinner för sin vedugn där de bakar pizzor i Romersk stil, tunna med knapriga kanter som i dåtidens Italien fungerade som ett substitut till en tallrik.

FOTO: MARTIN JOHANSSON FALO

Det de gör här är att med hjälp av mat och dryck, och att överträffa i bemötande, kan få gäster att plötsligt befinna sig på en bättre plats än vad de var alldeles nyss. Ett skönt och avslappnat ställe, som kallas Lisas vardag.

”Här kan vi verkligen ta hand om våra gäster, och om varandra”, och hon myser när hon yppar det.

SVT-satsningen Timjan, tupp & tårta, där Lisa är frontfigur i att lära ut modern hemkunskap för vuxna, spelas in i detta kreativa paradis. En ljusgult putsad prästgård som inrymmer makarna Lemke Nordgren, och kidsen Lilly och Hjalmar. Här bor även någon som lystrar till Stilton, familjens lurviga hund. Och någon som knappast lystrar till något alls men heter Svecia. Katten. Och såklart mängder av kacklande höns!

Jag önskar verkligen att mina barn redan från barndomen kommer förstå hur saker hänger ihop, som att vår granne har kor och att från dem får vi mjölk. Vi har lamm i trädgården och ett av dem kommer att slaktas i höst, för så går det till om vi äter på det sätt som vi bestämt oss för att äta.

Lisa gläds åt tanken att här i Halland har våra grannar grönsaksodlarna en mycket längre säsong än vad de har på platser längre norrut i landet. Här kan jorden brukas, så som vi brukat göra i generationer.
”Att dra upp en morot ur marken, så gott! Moroten för mig är mångfald. Kärv i steniga och sandiga åkrar. Eller superextravagant i alla dess färger och former. Så smakberoende beroende på vilken jord den är odlad i. Allt detta, i en enkel morot”, säger Lisa drömmande.

FOTO: MAGNUS KARLSSON

Vill du uppleva Lisas Halland så gör du en hel resa hit.
”Börja med en frukost på Borgmästargården, åk till gårdsbutiker, greppa en pizza på Lilla Napoli till lunch och sedan käkar du middag på låt säga Köket. Här är vi inte konkurrenter. Vi är kollegor även företagarna emellan. Konkullegor!”

Känslan av att alla i Falkenberg är en enda stor matfamilj, och att allt blir bäst när det görs tillsammans, förstärks när du pratar med Lisa.

När hon lämnar sin Backe är det annars gärna för att bege sig till en annan backe. En olivbacke i Umbrien.

”Det vilar ett blått dis över den italienska platsen, precis som det kan göra runt vårt hus. Som en mjuk filt, ett filter. Där nere skördar vi oliver. Och sedan gör vi olivolja som vi säljer. Säljer vart? Hemma på pizzerian. På Skrea Backe såklart!”

  RINA RATELL