Marina Evertsson - Halländsk Matkultur

Marina

drömmar om sitt Strömma

Året hette 2012 när Marina började skänka sitt enorma engagemang till det som då var ödegården Strömma Kvarn. Orenoverade kåkar, mängder av charm och ännu mera jobb. Hon såg redan då en förtrollad plats framför sig. Mycket mod, magi & målmedvetenhet. Mycket Marina. 

Hon måste alltid varit lika vild och vacker. Plirande ögonen under lintottsluggen. Alert. Stark. Som en urkraft. Så självklar. Äkta. Hon utgår från det hon har runt sig och gör något utmärkt av det. Och har hon det inte runt sig så kommer det till henne, lite som av en händelse.

Så ser hon den händelsen. Med öppna spjäll ser hon chanser. Och tar dem.

Nu befinner jag mig på en gård, mitt Strömma Farmlodge, som myllrar av sociala ytor såsom café, B&B, butiker och restaurang. För alla stora drömmar som hela tiden dröms, de stannar aldrig i mig som drömmar. I mig existerar inte ”tänk om jag skulle”, då är jag redan på gång att slutföra tanken jag nyss tänkte. !

Mitt driv är nyskapandet. Att förverkliga. Och att ständigt utveckla allt jag gör. Nya ideér kommer till mig hela tiden, hjärnan vilar aldrig. Här har jag byggt upp en värld, så som jag vill att världen ska se ut. Och i den går jag runt med besökarens ögon påkopplade. Bara jag vet hur jag vill att våra gäster ska känna när de är här. Och jag vill att de verkligen ska KÄNNA. Harmoni och förälskelse!”

Marina har utökat sin verksamhet i rasande takt för att kunna möta besökarnas längtan till hennes Strömma. Och om det inte hade växt i den farten hade jag blivit uttråkad, småler Marina. 

”Här måste jag även ligga steget före alla andra, stafettpinnen i min hand! Hur ska någon kunna inspireras av oss om vi inte är först ut? I framkant i nutid, men med stor förkärlek till traditioner där allting gjordes omsorgsfullt och från grunden.”

I småblommig klänning mot storblommig tapet sveper hon fram och ser ut som tryggheten personifierad när hon säger att hon lever väldigt mycket i nuet och att hon inte är en ängslig person. Hon är van att ha is i magen. Is, och magnifik egenproducerad mat!

”Vi säljer kött på Strömma, det kommer från min och Claes egen gård där vi bor. Claes är sjunde generationen lantbrukare och jägare sedan uppväxten. Vi tänker att för vår planets bästa bör vi alla äta kött i lagom mängder. Och närproducerat.

Frågar någon mig vad jag gör så svarar jag att jag driver gård. Bondgård? Mer i så fall en sund-gård tänker jag. Sund i bemärkelsen att allt vi gör här gör vi på riktigt. Utan andra tillsatser än idéer, bra råvaror och kärlek. Mitt motto? Lev ät & njut. 

När sensomrarna börjar övergå till höst lagar jag viltgryta och vi gör vi oss redo för vår stora Skördemarknad. Innan det är dags att krypa in i sina hus, då är det tid att samlas runt mat, musik & augusti-ljus! En modernare skördefest i klassiskt jordbrukslandskap med styrkan av skogen, ängarna och havet om granne.

FOTO: CAROLINE ANDERSSON

När jag reser i Halland åker jag till ställen som drivs med hjärta och hjärna. Solhaga Stenugnsbageri är alltid härligt att göra bull-besök på. Och jag gillar verkligen vad de gör på Lis Mejeri, där jag ständigt är med om något nytt. Mr Gelato gör den godaste glassen jag ätit och ofta längtar jag efter pizzan som Byaregården gör, vilka smaker!”

Marina ler finurligt som bara Marina kan göra och tillägger att hon är hungrig på livet!

”Mina döttrar, Emmy, Betty & Daisy, kommer förhoppningsvis gå ut i livet bärandes med sig en stark företagskultur och framåtanda. Om det möjligen är så att det viktigaste jag kan lära dem är att ingenting är omöjligt? Ja!”

  RINA RATELL