PaulssonPaleo - Halländsk Matkultur

Cecilia & Catharina

PaulssonPaleo

TILLBAKA TILL STENÅLDERN I SIMLÅNGSDALEN

Från ett internationellt liv i stressiga London till en självförsörjande hälsogård med yoga och syrade grönsaker i Hallands inland. Handlar det om en påhittad feel-good-roman om hur man borde leva sitt liv 2020? Nej, det är den helt sanna historien om det familjära kollektivet på idylliska PaulssonPaleo i Simlångsdalen!

PaulssonPaleo-trion Cecilia, Catharina och Simon har gjort en ordentlig resa i livet. Kanske både bokstavligt och själsligt. De är födda i Stockholm, uppväxta på bland annat Filippinerna och i Tyskland samt bodde i London så sent som för sex år sedan. Nu bor de tillsammans med systrarnas föräldrar och Catharina och Simons två barn på en gård i Simlångsdalen. Cecilia berättar:

”Jag var i 35-årsåldern, jobbade inom läkemedelsindustrin i London och bestämde mig för att lägga om kosten till LCHF. Ju mer jag lärde mig desto bättre mådde jag. Jag insåg att våra läkemedel inte tog tag i det största problemet bland alla välfärdssjukdomar, vad vi äter, hur vi sover, går, står – ja, allt.”

FOTO: MIA LACHMANN

Nu är vi mer ödmjuka och har insett att detta funkar för oss men vi tvingar inte vår filosofi på andra.

Paleo och prinsesstårta

Idag är 95-100% av all mat som lagas på gården så kallad Paleo, det vill säga så nära en stenålders-kost man kan komma. Utan processad mat, tillsatser och konstigheter. Här tillagas lokalt gräsbetat kött, mestadels från gården, egna och lokala grönsaker och dessutom ekologiskt och svenskt i mesta möjliga mån.

”Vi har kommit förbi den första fasen när vi upptäckte paleo, berättar Cecilia. När man kände sig upplyst så ville man omvandla hela världen och var nästan militant. Nu är vi mer ödmjuka och har insett att detta funkar för oss men vi tvingar inte vår filosofi på andra. Numera händer det ju att vi äter prinsesstårta när någon fyller år”, fortsätter hon med ett skratt.

Utbildad kostrådgivare

Hur togs då det där steget från LCHF-kost i London till att driva en självförsörjande gård mitt i naturen med B&B, yoga och matlagningskurser? Enligt Cecilia är det hela ett töcken när hon ser tillbaka på det. Men någonstans kände hon att det hon sysslade med inom läkemedelsindustrin egentligen gick emot hennes egna principer och hon sa upp sig och flyttade ”hem”. I Sverige utbildade hon sig till kostrådgivare vid Paleo Institute i Stockholm och inom några år hade även Catharina, Simon och dottern Tora kommit efter. Tillsammans köpte de med sina föräldrar gården i Simlångsdalen och deras verksamhet var ett faktum.

FOTO: MIA LACHMANN

Vi har en optimistisk syn på framtiden, på kommande generationer och människors sätt att se på hållbarhet.

Drivs av att dela med sig

Idag har de drivit PaulssonPaleo i drygt fem år och allt de gör kretsar kring hälsa. Förutom att Cecilia är kostrådgivare och håller surkålskurser så står Catharina för yoga och grönsaksodling medan Simon är utbildad löpningscoach. Människor kommer från hela landet för återhämtning hos PaulssonPaleo och deras grisar, får, kaniner, grönsaksland och underbara halländska inlandsvyer. Mitt i idyllen så samarbetar de dessutom med andra aktörer i Simlångsdalen som tillför ytterligare en dimension till deras verksamhet. Gårdens gäster kan till exempel hyra mountainbike eller paddla i den närliggande sjön.

”Vi har en sådan tur att vi hamnade här”, säger Catharina. ”Här finns profilstarka företag inom turismnäringen och ett mycket aktivt nätverk. Här bor både äldre människor och nyinflyttade unga par.” Cecilia fyller i:
”Vi drivs av att dela med oss  av det vi lärt oss. Känslan när en kund, som kanske haft ont i magen eller sovit dåligt i många år, kommer tillbaka efter en träff och redan mår bättre är helt oslagbar.”

Hoppfull framtid

De 6-7 bäddar som erbjuds på gårdens lilla B&B gör att PaulssonPaleo även klarar sig bra i corona-tider. De har en optimistisk syn på framtiden, på kommande generationer och människors sett att se på hållbarhet – delvis tack vare viruset.

”I och med viruset har folk visat att de snabbt kan ställa om sin livsstil”, säger Cecilia. ”Det finns ett stort intresse för att odla och av egen odling så lär sig folk hur morötter och jordgubbar ska smaka. Förhoppningsvis lär vi oss att ta hand om våra jordar på ett hållbart sätt och kanske i en större utsträckning väljer att återhämta oss i Sverige i framtiden”, fortsätter hon.

PAULSSONS SMULTRONSTÄLLE I HALLAND

Lindas Ekocafé huserar i en smått galet inredd lada strax utanför Halmstad, dit vi gärna åker för att njuta av bakverk och sallader. Linda har alltid fina alternativ för oss som gärna undviker mjöl och socker, dessutom är allt ekologiskt och närodlat i möjligaste mån!”

porträtt av Alex Bennheden  ALEX BENNHEDEN

OM PAULSSONPALEO

PaulssonPaleo-trion med familj driver den självförsörjande hälsogården PaulssonPaleo i Simångsdalen.

Förutom deras verksamhet på gården så säljer de bl.a. syrade grönsaker på Reko-Ringar i Halland. Deras B&B, fermenterings- och yogakurser m.m. är öppna för bokning – mer info på deras webbsida eller följ Instagram-kontot @paulssonpaleo