Prostens pizza - Halländsk Matkultur
Välj en sida

Marcus

Prostens pizza

Prostens pizza

Grusplanen framför det gamla gårdshuset badar i solsken, mellan träbord och kaféstolar kommer Marcus Nordgren gående. I en före detta prästgård på Skrea Backe utanför Falkenberg driver han Prostens Pizza tillsammans med frun Lisa Lemke. Här serveras pizza med smak av halländsk matkultur till gäster från när och fjärran. 

Inne i den varma och mysiga restaurangen sitter Marcus vid ett av de höga borden. Inne i den varma och mysiga restaurangen sitter Marcus vid ett av de höga borden. 

Prostens startade som ett hobbyprojekt, berättar han och tar en klunk kaffe. Jag jobbade som bagare och på ICA och vi tänkte att vi skulle göra något kul vid sidan av. Vi startade Prostens helt utan lån eftersom vårt mål var att ha öppet och stängt helt utefter våra egna önskningar.  

Halländsk Matkultur
Hos Marcus och Lisa är det lokala och hållbara tänket grunden i allt de gör. Hos Marcus och Lisa är det lokala och hållbara tänket grunden i allt de gör. 

När vi startade Prostens var målet att lyfta de halländska producenterna och sätta menyn utefter vad de kunde erbjuda just då, istället för tvärtom, fortsätter Marcus. Vi satte oss i bilen och körde Halland runt och hämtade hem grymma råvaror. 

Under skördetiden mellan augusti till oktober är råvarorna extra goda och hos Lisa och Marcus kan du verkligen känna smaken av Halland i de tunna, krispiga pizzorna. Vill du testa på att göra egna pizzor på äkta Prostens vis så är det ett måste att boka in sig på någon av Marcus pizzakurser. 

Du måste älska livsstilen, säger Marcus. Vad som är jobb och vad som är fritid är högst oklart, du är ju alltid tillgänglig och alltid i jobbet. Å andra sidan kan barnen alltid springa över gräsmattan, in i restaurangköket och ge pappa en godnattpuss!

FOTO: LISA LINDSTRÖM

Hemmakrogar och livsstilsval
Som så många andra i Halland driver Marcus sin restaurang hemma hos sig själv. Att driva hemmakrog är, enligt Marcus, både roligt och utmanande.

Du måste älska livsstilen, säger Marcus. Vad som är jobb och vad som är fritid är högst oklart, du är ju alltid tillgänglig och alltid i jobbet. Å andra sidan kan barnen alltid springa över gräsmattan, in i restaurangköket och ge pappa en godnattpuss!

Ps. Är det fullt på Prostens? Kolla in systerkrogen Skrea Matbruk några hundrameter längre upp på backen!

OM Prostens pizza

Tunna, krispiga pizzor i romersk stil hittar du här hos Lisa och Marcus på Prostens Pizza. Menyn sätts utefter vad som finns i naturen och råvarorna handlas av de lokala producenterna. Tänk på att boka bord eller komma i god tid för en drop in plats.

Skrea 203, den gamla prästgården
Tel. 070-6562651

För mer info och öppettider kolla in www.prostenspizza.se