Skörderesan - Halländsk Matkultur

norra Skörderesan

Bege dig ut på de halländska vägarna för en inspirerande resa fylld av nyplockade grönsaker, härligt doftande blommor och underbar lokalodlad mat med en touch av skörd. På din skörderesa genom Halland får du träffa de passionerade odlarna, våra verkliga halländska mathjältar.

Mariebergs gårdsbutik

Sveriges största odlare av pepparrot hittar du utanför Kungsbacka. I Mariebergs Gårdsbutik säljer man såklart den nyttiga roten, pepparroten, både färsk och förädlad. Här säljs också de egna KRAV-odlade grönsakerna efter säsong samt stort utbud av självplock på blommor.

Tjolöholms slott

Med en vidunderlig utsikt över havet hittar du Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning skapad av Blanche Dickson, Tjolöholms Slott. På din tur genom Halland tar du ett skördestopp på slottet, här ordnas varje år en stor skördemarknad med färska grönsaker från producenter i närområdet.

Regnér garden

Bland äppelträd och bärbuskar hittar du Regnér Garden, ett mysigt musteri där du förutom att handla nyskördade äpple, smaka gudomlig must och fika i caféet få en riktig ”äpplevelse”. På Regnér Garden kan du även lämna in dina egna trädgårdsäpplen för mustning.

Warberg Tomateria

Hos Raimo och Bodil på Warberg Tomateria handlar du gårdens egna, underbara, färgglada tomater och egenodlade grönsaker i lösvikt i den stora gårdsbutiken. Här finns även nybakat bröd och delikatesser av högsta kvalité. Warberg Tomateria är det perfekta utflyktsmålet för stora och små. Missa inte att sticka in näsan i det stora växthuset och känna doften av de solvarma tomatplantorna och den mjuka fuktiga luften!

Spiseriet

Spiseriet är restaurangen med ett nordiskt kök med lokala råvaror. Här skapas en unik smakupplevelse med de råvaror som finns tillgängliga i säsong från de lokala gårdarna runt Varberg och i Halland. Allt serveras i en fridfull miljö med lugnet på landet som närmsta granne.

Ästad Vingård

På Ästad Vingård står druvskörden i fokus, här odlas ekologiska druvor och det produceras mousserande och stilla vita viner. Gå en guidad vingårdsvandring tillsammans med sommelier, besök vineriet och prova på vin från Halland!

Tångagård

På Hallands äldsta familjeföretag, Tångagård, odlas KRAV-certifierade produkter i harmoni med naturen. I den lilla gårdsbutiken hittar du ekologiska grönsaker, ägg, rödbetsjuice och massa mer. På Tångagård ska du passa på att ge dig ut i fältet och plocka dina egna grönsaker i deras självplock.

Vj Vilt

Hos VJ Vilt erbjuds viltkött i många olika former, såsom fina styckdetaljer men även föräldat vilt från lokalt fällda djur. I gårdsbutiken kan du handla lokala delikatesser eller avnjuta en god lunch och i charkdisken erbjuds det färska varor, allt i en naturskön miljö.

Tiraholms fisk

Vid sjön Bolmen hittar du familjen Ekwalls fiskedestination, Tiraholms fisk. Här finns alltid nyfångad fisk i den rustika restaurangen och genom det finaste mathantverket blir insjöfisken till färska, rökta, gravade, inlagda och filea delikatesser i gårdsbutiken.

Gården byn

I Unnaryd finner du den välfyllda gårdsbutiken Gården Byn. Här handlar du varor gjorda med kärlek från den egna trädgården eller på gårdar alldeles i närheten. På Gården Byn får du inte bara de godaste grönsakerna utan här möts du även av ett lugn och man drömmer om att förmedla sinnesro och ett långsammare tempo.

Södra Skörderesan

Ugglarps Grönt

Odlingskreatören Mikael Jidenholm driver Ugglarps Grönt med stor passion. Med sitt unika läge vid havet kan Micke bedriva specialodling och i den fantastiskt frodiga gårdsbutiken hittar du ett stort urval av grönsaker, rotfrukter, kryddor, bär, frukt, blommor och ätliga vilda växter. På Ugglarps Grönt odlar man för ett godare och gladare liv.

Ingången till Skrea Matbruk med deras veranda till vänster.

Skrea Matbruk

Din skördemåltid intar du på Skrea Matbruk! Här serveras hemgjord pasta och smårätter gjorda på lokala råvaror och säsongens skörd. I samma stenlada huserar flerfaldigt prisbelönta Skrea Backe Destilleri, här kan du njuta av destillerimiddagar och ginprovningar.

Kilagårdsgröna

Precis längs med Kattegattleden hittar du John & Linnea på Kilagårds Gröna, här på den gamla sparrisfarmen utanför Falkenberg lever de sin dröm med djur och odling. I den röda lagården finns numera en genuin och pittoresk gårdsbutik där gårdens egna varor blandas med väl utvalda halländska producenter. På Kilagårds Gröna kan du titta på gårdens djur så som höns och grisar, njuta av halländsk fika och handla med dig egenproducerade varor hem.

Gudmunsgården

Längs den vackra vägen mellan Slöinge och Asige hittar du Gudmundsgården, här står den vilda skörden i fokus. Här tillverkas korvar, marinerat, pålägg och mycket mer från grunden i det egna gårdscharkuteriet.

Personerna bakom Slättåkra Närproducerat stående vid sin entre till gårdsbutiken

Slättåkra närproducerat

Välkommen till en unik gårdsbutik som sätter hållbarheten i fokus. Hos Slättåkra Närproducerat kan du handla deras egna nötkött, lamm, ost, grönbetesägg, grönsaker och mycket mer. Gårdsbutiken drivs av tre regenerativa jordbruk och ett mejeri.

Wapnö Gårdsbutik

I Wapnö Gårdsbutik hittar du gårdens alla produkter. Här köper du kött och ost över disk, kan välja och vraka och få precis vad du vill ha. I gårdsbutiken hittar du gårdens alla produkter så som mejeri, kött, mjöl, ost, öl, läsk och annat gott. 

Särdals kvarn

Särdals Kvarn uppfördes 1890 och är idag ett byggnadsminne och ett mysigt utflyktsmål. Här kan du slå dig ner för en fika i den vackra lummiga trädgården och njuta av matiga smörgåsar eller söta bakverk.

Uteserveringen på Kvarnen i Kornhult

Kvarnen i Kornhult

På den gamla kvarnen i Hallands södra skogar hittar du en gårdsbutik med de finaste lokala råvarorna. Förutom nyplockad skörd finns här även ett café med smörrebröd, glass och fika och en tebod. En plats väl värd ett stopp på din skörderesa.

Skogaby Lantbruk

Här hittar du äppelmust, jordgubbschutney, nektar och massa nyskördade grönsaker. Titta in i den lilla gårdsbutiken på landet och låt dig väl smaka.