Skottorps Säteri - Halländsk Matkultur

Karl-Johan Gunnarsson

Skottorps Säteri

DEN MODERNA BONDEN

Precis som för 200 år sedan så är det inte ett yrke att vara lantbrukare i Halland, det är snarare en livsstil. För familjen Gunnarsson i Skottorp är den livsstilen deras syre. De andas och lever lantbruk. En familj som tillsammans driver en modern verksamhet samtidigt som de förvaltar kommande generationers jord och som komplement till den stora verksamheten fokuserar på en småskalig ostproduktion.

I idylliska Ränneslöv i Laholms kommun föddes Karl-Johan ”Kalle” Gunnarsson 1983. Hans föräldrar var lantbrukare och Kalle kom att bli äldst av fyra syskon som tillsammans med sin far idag driver Skottorps säteri, ett stort och modernt lantbruksföretag på frammarsch.

”Det är en stor skillnad på att vara lantbrukare idag och när jag växte upp”, berättar Kalle. ”Vi har rationaliserats, har fler anställda och har förvärvat fler gårdar genom åren, vi har vuxit helt enkelt”, fortsätter han.

FOTO: MIA LACHMANN

Familjen i centrum
Kalle är noga med att poängtera att det är hela familjen som tillsammans driver företaget och alla de för- & nackdelar som kommer med ett familjeföretag. Han påpekar med ett leende att han är äldst – men bestämmer minst.

”Skämt å sido, att jobba med familjen är precis så som alla tror att det är. Vi har alla starka viljor men vi har så otroligt roligt. Det är väl det som driver oss egentligen, att vi har kul och att vi allihop är drivna i vad vi gör. Drivet driver oss kan man nog säga”.

Jag älskar variationen och hade inte kunnat tänka mig något annat.

Tur är det väl att hela familjen är inkluderad. Även för Kalle, som när vi pratas vid, har en tre veckor gammal flicka, som med sina två äldre syskon, väntar på honom där hemma. Och det är ett speciellt liv de lever. Kanske snarare en livsstil än ett arbete och han verkar trivas med sitt fullspäckade schema.

”Mina dagar är otroligt varierande. Vissa dagar börjar man vid två på natten när det är vårbruk, andra säsonger sätter man igång vid sju. Men det är inget för den som bara vill jobba sju till fyra. Jag älskar variationen och hade inte kunnat tänka mig något annat”.

Hållbart tankesätt
Man förstår snabbt när man pratar med Kalle att de är företagsamma lantbrukare. Han är strukturerad och tydlig när han pratar om verksamheten han lever och verkar i tillsammans med sina syskon och pappa. Det går heller inte att undvika den påtagliga glöd som lyser igenom när han pratar om den långsiktiga synen på vad de gör. Deras hållbara tankesätt är kanske det som allra mest genomsyrar Skottorps säteri, deras anställda och det de sysslar med varje dag.

”Vi lever på lantbruket och vi måste förvalta det. Det hade inte fungerat utan att vara hållbar, detta är vad vi andas. Vi är vår gård och då måste man tänka på hur man förvaltar jorden, att djuren mår bra och att vi verkligen brinner för vår verksamhet”.

Småskaligt mejeri
Brinner gör de även för den mindre gren i verksamheten som stavas Skottorps mejeri, de är sedan flera år delägare i mejeriet. Tidigare hade de egen mjölkproduktion men nu säljs all mjölk till Arla, förutom den som alltså tas om hand till ostproduktionen. Eftersom de inte är en säljande verksamhet över lag så är det på Skottorps mejeri de träffar sina kunder – ostälskare och människor som brinner för småskalig livsmedelsproduktion och närproducerat.

”Eftersom slottet är sålt så är det mejeriets butik på gården som drar folk, säger Kalle. Det är inga jättestora volymer men vi jobbar hårt och det är tufft, men vi ger inte upp. Vi tror verkligen på det vi gör”, fortsätter han.

Det är inga jättestora volymer men vi jobbar hårt och det är tufft, men vi ger inte upp. Vi tror verkligen på det vi gör.

Halländska smaker
Och visst drar de folk, Skottorps mejeri. Under hela året kommer det besökare som köper med sig Skottorps alpost, Skottorps grädd, deras populära Port Salut och mycket annat för att sedan sprida halländska smaker över landet. Vad säger då Kalle Gunnarsson lantbrukaren, Hallands kanske mesta yrke historiskt sett, om Halland och familjens plats på jorden?

”Ja, vad ska man säga? Miljön vi har i Halland, med lagom mycket landsbygd, stad och hav och snabba kommunikationer där vi bor i mitten av allt. Dessutom vackert. Vi bor jävligt bra här helt enkelt”, säger han med ett skratt.

KALLES SMULTRONSTÄLLE I HALLAND

Jag måste nog säga Tiraholms fisk i det halländska inlandet. Där är otroligt fint. Och gott förstås.”

porträtt av Alex Bennheden  ALEX BENNHEDEN

OM SKOTTORPS SÄTERI

Skottorps säteri består av syskonen Karl-Johan, Anna, Elin och Erik samt deras far Lars-Inge Gunnarsson och hans sambo Monika Andersson. Lars-Inge tog emot priset som Årets mjölkbonde 2017 och Skottorps mejeri är en av många delar som familjen Gunnarsson och deras Skottorps säteri är delaktiga i.

För tillfället har mejeriet öppet onsdag-fredag men kolla för säkerhets skull deras hemsida www.skottorpsmejeri.se där de publicerar aktuell info.

Även på Instagram är de populära där de på kontot @skottorps_sateri delar med sig av en modern lantbrukares vardag. Allt ifrån traktorer, after work, djurhållning och vackra rapsbilder.