Söderfamiljen - Halländsk Matkultur

Johanna & My

Söderfamiljen

Med en stor dos kärlek och kreativitet hos Söderfamiljen

Det känns kreativt, glatt och ja – familjärt! Här på Söderfamiljen värnar man om att stämningen är skön, att det som serveras på tallriken smakar gott och att atmosfären är avslappnad. Det här är ett ställe man gillar att umgås på helt enkelt, oavsett om du vill poppa in för en fika, lunch, ett glas naturvin eller en helkväll med middag.

Ja visst känns här precis som namnet antyder – familjärt! Känslan infinner sig så fort man kliver in genom dörren och möts av dagens handskrivna meny och ett glatt leende från personalen. Här har Johanna Norström och My Djurberg skapat en härlig mötesplats med ombonad känsla. Väggarna är målade i en ljusrosa ton, möblemanget är udda och som kontrast till pastellfärgerna har en av väggarna precis kalkats med turkost och gult kakel. Den persiska mattan har hängt med från start och skön musik strömmar ur högtalarna. Att det dessutom doftar underbart av Ericas nybakta mördegskakor höjer mysfaktorn ytterligare. Här kan den som är sugen på fika, lunch, middag, lokal öl eller ett glas naturvin kika in – och du kan dessutom köpa med dig Söderfamiljens egen honung eller marmelad.

FOTO: LISA LINDSTRÖM

Halleluja moment
Det sa klick direkt när de två sprudlande själarna med samma restaurangbakgrund och livsfilosofi möttes. Både Johanna och My hade som högsta dröm att driva en egen restaurang och 20 år unga trotsade de alla odds, gjorde slag i saken och öppnade sommarkrogen Tillsammans. Där körde de järnet om somrarna och reste upp pengarna som backpackers på vintrarna innan chansen till nuvarande pärlan Söderfamiljen dök upp.

Med Nissan som signum lockar de en härlig blandning av affärslunchande gäster, kanotister, sup’are, cyklister eller vandrare som går Prins Bertils stig.

Vi vill bjuda på en stämning som är för alla och en restaurang där man kan ses på ett avslappnat sätt, både för locals och långväga gäster.

Resor inspirerar
Inspiration till både stämning, inredning och mat kommer från resor de gjort och vill göra, men fortfarande med sin alldeles egna twist. Förra sommaren åkte hela personalstyrkan till Berlin för att insupa spännande miljöer med multikulturella influenser.

Vi älskar att upptäcka andra matkulturer och nya magiska råvaror. Man slår sig ner på ett schysst ställe, snackar med någon local, känner in känslan. Det är då man får feeling. Men vi köper inte tysk korv för det, maten är fortfarande halländsk.

Menyerna ändras efter humör och säsong och de samarbetar med lokala producenter i så stor utsträckning det bara går. Ibland återkommer rätter som stammisarna älskar, som ”Olle Lindbergs svampmacka” till exempel. Och det är lätt att förstå varför, för visst låter det underbart med en skiva gott bröd, smörstekt ostronskivling från Harplinge, en kräm gjord på ost från Kvibille, toppad med lokalt producerat bacon och färska örter. Men här på Söderfamiljen är kärleken till maten inte allt. Det finns en huvudingrediens till och den stavas KUL!

FOTO: SÖDERFAMILJEN

Möten och människor
De pratar nästan i mun på varandra när de berättar om glädjen i att skapa något som blir en härlig stund för deras gäster och mötet mellan maten och människan. Här älskar dem när folk pratar över borden, blir kära i varandra eller hittar nya vänner och smaker för livet. ”Helst av allt vill vi ha långbord och tvinga folk att träffas”, skrattar de.

När Corona är över längtar de efter att ställa till med en riktigt stor fest, ett disco, där folk står som packade sillar i kön.

Drömmar om landet
Det finns också en dröm om en egen plats på landet. Om att få odla, jobba med djur och natur och ett hållbart kretslopp. Det är en långsiktig plan med stora visioner och idéerna är många.

FOTO: LISA LINDSTRÖM

Det vore coolt att fixa en hippe-festival på en böljande äng, för både vuxna, barn och hundar, där vi hyllar moder jord! För det är tack vare henne vi har råvaror att lägga på tallriken och gott att hälla i glasen.

Låt oss hoppas att drömmen blir sann så att vi kan få njuta av Söderfamiljen på fler ställen än ett!

  TEXT: SOFIA LINDBERG

MY OCH JOHANNAS SMULTRONSTÄLLEN

”Lya 101. De odlar fantastiska grönsaker, örter, frukt och blommor och har en superbra gårdsbutik med massor av goda grejer att fylla skafferiet med.”

”Villgots surdegsbageri i Våxtorp. Ta en fika i det charmiga huset eller köp med dig supergott bröd. Allt är skapat med fokus på surdeg, närproducerat och ekologiskt.”

”Sedan älskar vi Lis Mejeri för allt fantastisk, personligt och crazy de gör!”

 

VAD HÄNDER I SKÖRDETID

Skördemeny utlovas!

Vinprovningar med naturvin två gånger i månaden. I Skördetid blir det orange vin.

Helgfrukost med skördetema

Musik-quiz – kluriga, och alltid med en kul twist.

Hundkalas. Här älskar man djur, så varför inte fira din hunds födelsedag här!?

FOTO: LISA LINDSTRÖM