Spiseriet - Halländsk Matkultur

Peter

Spiseriet

VÄLKOMMEN HEM TILL SPISERIET

Färdas längs en grusväg som är omgärdad av ett hav av knallgula maskrosor, i hagen intill betar korna och fåglarna kvittrar. På en gård strax söder om Varberg finns ett lugn och en atmosfär som både är gemytlig och rustik. Här har Peter Halldén och bästa vännen Linus Boman skapat sin restaurang, dröm och verklighet.

Peter tar emot med ett leende. Han verkar vara en sådan där genomtrevlig person med stor dos energi och målmedvetenhet. Som ser till sin omvärld, sina medmänniskor och medarbetare och som inte bara bjuder smaklökarna på en fest utan med stor passion driver sin verksamhet med hållbarhet och miljö i fokus. På Spiseriet vill man inte vara exakt som alla andra, men man vill gärna att alla andra ska ha samma mindset som dem.

FOTO: ALEXANDER HALL

Gastronomisk destination
Peter har en gedigen utbildning som kock, blev årets sommelier 2018, är utbildad fromager (ostexpert!) och har ett bagage med stor erfarenhet och ambition från restaurangvärldens toppskikt. Hos Thörnströms kök, med stjärna i Guide Michelin, stannade han i 12 år innan han och matintresserade barndomsvännen Linus kokade ihop sina gemensamma restaurangplaner.

Det började med en restaurang i miniformat hemma i Peters matsal som bjöd små sällskap på 12 rätters avsmakningsmeny. Där och då insåg de att” fy fasen vad kul det här är, vi borde göra något större ihop”. Linus, vars största friditidsintresse hade blivit matlagning, sa upp sig från sitt jobb inom logistik och de började leta lokal.

Linus gick från pulvermos och fiskpinnar till riktigt avancerad matlagning och jag insåg vilken talang han hade blivit.

FOTO: LISA LINDSTRÖM

Beläget på en gård där gemenskapen spirar, fann de lokalerna till Spiseriet och allt föll på plats. Här huserar till exempel både Subbe bryggeri som levererar öl och Sikta Stenugnsbageri som bakar allt bröd till restaurangen. När de öppnade sommaren 2019 såldes mat i den lilla träkiosken som numera är en utomhusbar, mycket av maten lagades i två enorma rökgrillar som de tagit över efter förra ägaren och gästerna kunde endast äta utomhus. Nu har verksamheten vuxit och man har skapat en härlig inomhusmiljö med rustik känsla och gemytlig stämning som känns ”hemma hos”.

Vi kände direkt att det var rätt. Wow vilken plats, vilket lugn!

Passion för mathantverk och hållbarhet
Här på Spiseriet handlar allt om kärleken till råvarorna, respekten för den som odlar, vurmen för hållbart producerad mat och dryck och passionen för mathantverk. Det finns ett ansvarstagande både gentemot den som arbetar här, mot gästen och ja – gentemot hela vår jord.

Det är helt underbart att få omge sig med människor som också tycker att det är fantastiskt vad man kan skapa av en morot.

På Spiseriet arbetar man med det som finns tillgängligt, vilket innebär att säsong och utbud av lokala råvaror avgör vad som står på menyn. Gästen får helt enkelt lita på att det smakar gott och att även de enklaste grödorna kan bli magiska. Och det gör de kan jag lova! Dessutom ingår det i filosofin att ge gästen så mycket som möjligt för varje krona som gästen spenderar.

FOTO: LISA LINDSTRÖM

Vi vill att gästen ska känna att WOW kan det smaka så här!?”

Att verka i Halland tycks också vara något som Peter är stolt över och han vill fortsätta bygga sin drömvärld här. ”Vi älskar att vara en del av Halland och vi vill ge tillbaka och fortsätta ge till den fantastiska destination som Halland är”, säger han.

Njut av Spiseriet hemma
Hos Spiseriet finns en välfylld disk med noggrant utvalda hantverksprodukter som ost, charkuterier, oljor och andra delikatesser som du kan köpa med dig och inför varje helg erbjuds både ostpåse och helgkasse – så att du kan njuta av Spiseriets goda mat även hemma.

Hyllar äpplet i Skördetid
Peters absoluta favoritråvara i skördetid är äpple och han uppskattar att det finns många sorter att välja mellan som alla har olika karaktär och användningsområde. ”Det går att skapa en magisk meny där äpple finns med i både förrätt, varmrätt, efterrätt – och dryck”.

  TEXT: SOFIA LINDBERG

PETERS SMULTRONSTÄLLEN

”Besök Lilla Napoli! De är stora inspiratörer som visar att allt är möjligt om man bara tror på sin sak tillräckligt mycket. Plus att deras pizzor är supergoda!”

”Sedan måste jag slå ett slag för närmsta grannen Sikta. Njut av en god frukost, fika eller köp med något från bageriet – de är världsbäst på bröd!”

 

HÄNDER PÅ SPISERIET

Temaprovningar på fredagar. Hur gott låter det inte med ”vin och ost” eller ”bubbel och smågodis

Ladda kylen med goda ostar (främst danska och svenska) från Spiseriets delikatessdisk.

Håll utkik efter höstens gästspel ”Spiseriet bjuder in” då superhjältar från restaurang-Sverige välkomnas.

FOTO: LISA LINDSTRÖM